learning4u logo

Svåra samtal

Vissa tidiga morgnar när klockan ringer 05.00, kan jag fråga mig själv vad det är som drar mig upp ur den sköna sängen.

Det är frukostseminarium på jobbet…svåra samtal. Låter ju inte så upplyftande för de flesta, men i mig tänds den lilla lampan av engagemang och nyfikenhet.

Hur vore arbetslivet med våra kollegor och chefer om kontakten berikades med mer empati, uppskattning och tydlighet? Vi skulle helt klart vara mer friska (Läs: Friskfaktorer, Per Lindberg…) tryggare och mer kreativa, och då skulle lönsamheten följa med. Det här vet de flesta, inga nyheter. Jag har haft förmånen att lyssna på tusentals samtal, samtal som handlar om ”Håller inte måttet, negativ attityd, dålig hygien, alkoholproblem etc” mänskliga dilemman.

Ett samtal kan ta så många olika riktningar, beroende på intention, tydlighet och omsorg. För mig verkar det som att just den inre hållningen är det som påverkar mest. Inte orden som sägs. Hur de sägs är avgörande. Och med vilken avsikt. I de flesta samtal spelar det omedvetna in, våra gamla anknytningsmönster, det som vi helst vill dölja är det som verkar synas tydligast utåt.

Därför är det så spännande och utvecklande att ta del av alla dessa samtal. Våra skådespelare äger genuin kunskap om vårt kroppsspråk, rösten, känslor, status och att vara närvarande. Jag lär mig ständigt nya saker, även när jag hör deltagarna reflektera över vad de ser, hör och känner.

Därför hoppar jag glatt ur sängen en novembermorgon klockan fem för att inte missa ett nytt tillfälle till lärande och att bli berörd…

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Skicka en förfrågan

Förfrågan

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!
Skickar...

Tack för ditt meddelande!

Boka din plats idag

Fyll i formuläret, välj seminarie och skicka.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för din anmälan!

Du är nu inbokad.