learning4u logo

Inte göra – vara. Inte där- här. Inte då eller sedan – nu.

Inte göra – vara. Inte där- här. Inte då eller sedan – nu.

Jag läser det överallt, hör människor tala om det och får jag en bok i present så är det om: Mindfulness. I praktiken.

Jag började meditera på 70-talet, första gången var jag 18 år. Min pojkvän hade gått en kurs i TM för Maharishi och var entusiastisk och ville såklart inspirera mig. Vilket han gjorde och vi mediterade regelbundet två gånger om dagen under många år.

Vi sågs som freaks av vår oförstående omvärld. Det måste ju vara något allvarligt fel på en om man använder sin tid till att sitta still, blunda och kolla inåt! (Dessutom blev vi vegetarianer vilket var nästan ännu värre.) Min pappa höll på att skratta ihjäl sig åt oss.

Nu använder stora företag och myndigheter Mindfulness i ledarskapsutbildningar och i teambuilding. Det har blivit rumsrent att leva i nuet. Att stoppa tiden.  Att tillämpa ickedömande. Att använda högra hjärnhalvan. Gymnastisera den lite efter många års inaktivitet. Empati, intuition och bara vara.

Äntligen.

Att ständigt jaga resultat, att inte kunna stoppa tankeprocesser som skapar känsloprocesser som cirkulerar i den inre karusellen som till sist skapar nedbrytande enzym i våra kroppar under begreppet stress,  leder inte framåt utan bakåt och nedåt.  Vi har alla fått nog, vi dör ju av det.

Men jag minns mina inre upplevelser väldigt tydligt när jag började sitta still och titta på den inre aktiviteten. Det första som dök upp i medvetandet var: irritation. Det andra: frustration. Det tredje: leda. Det fjärde: hopplöshet. Det femte: uppgivenhet. Det sjätte: acceptans. Det sjunde: hopp.

Den här processordningen har jag noterat inför de flesta större och ibland mindre, förändringar. Eller när jag ska lära mig något helt nytt. Från irritation till hopp. Klockrent. Enda skillnaden nu är att processen går något fortare. Ska klargöras att det åttonde är: frid & glädje. Rejäl belöning utan att göra ett dyft.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Skicka en förfrågan

Förfrågan

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!
Skickar...

Tack för ditt meddelande!

Boka din plats idag

Fyll i formuläret, välj seminarie och skicka.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för din anmälan!

Du är nu inbokad.